MÚDROSŤ

Vy ste naozaj ľudia, ako sa patrí, a s vami vymrie múdrosť! Jób 12,2

Múdrosť je schopnosť dobre a správne sa rozhodovať. Na to však potrebujeme vedieť, ako bude vyzerať budúcnosť. Ľahko sa totiž môže stať, že rozhodnutie, ktoré dnes vyzerá nezmyselne, môže byť pre našu budúcnosť rozhodujúce. Ak nepoznáme budúcnosť, je pre nás veľmi ťažké rozhodovať sa múdro.
Človek má na základe svojich skúseností a poznatkov tendenciu považovať sa za múdreho. Až nepriaznivé následky našich rozhodnutí nás zvyčajne dovedú k pokore. Múdry teda nie je človek, ktorý zdanlivo všetko vie, ale ten, ktorý sa spolieha na Boha, ktorý vidí do budúcnosti.
Je možné zasmiať sa Jóbovej ironickej a pohotovej poznámke o múdrosti jeho priateľov. Ale aj my si možno niekedy myslíme, že vieme, ako má všetko byť. Človek si v živote vybuduje predstavy, čo je správne a ako to dosiahnuť. Božiamúdrosť však nie je vždy v súlade s našimi náhľadmi.
Niekedy môžeme mať dojem, že Boh chce, aby sme urobili niečo, čo nám – z našej obmedzenej perspektívy – pripadá veľmi hlúpe a nevhodné. Skúsenosti veriacich ľudí pred nami nám však dávajú motiváciu skúsiť to. Ak uznáme Božiu múdrosť, pomôže nám to akceptovať Božie rady pre náš život.

Pane, Ty vieš, akí sme krátkozrakí a ako po čase zisťujeme, že sme sa nerozhodli správne. Zbav nás našej pýchy z toho, že všetko vieme, a pomôž nám podriadiť sa Tvojej múdrosti.

Jiří Pavlán

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi