Potom k nej Amnón začal cítiť nesmierny odpor. Väčší bol odpor, čo k nej cítil, než láska, ktorú k nej prechovával. Amnón jej povedal: Zober sa a choď! Druhá Samuelova kniha 13,15

Príbeh Amnóna a Támar je akoby vystrihnutý z populárnej telenovely. Chlapec sa tak zaľúbil, až bol z toho chorý. Už bez nej nemohol ďalej vydržať. Vtedy na scénu prichádza dobrý kamarát, ktorý presne vie, čo mu chýba – dostať ju čo najskôr do postele. A vedel aj to, ako to čo najlepšie zinscenovať. Dobrí kamaráti majú niekedy geniálne nápady…
Zdalo sa, že všetko ide ako po masle. Ani Támar nebol Amnón ľahostajný, mala však podmienku: „Najprv sa porozprávaj s kráľom, on určite nebude proti, aby sme sa vzali. A potom môžeme aj spolu spávať. Len sa na mne nedopúšťaj násilia, to sa predsa v našom národe nerobí.“ Ale Amnón už nebol schopný zabrzdiť. Keď sa mu telo prekrvilo, mozog sa zatemnil… Namiesto nežnosti Támar zažila znásilnenie. A v tej chvíli sa všetko zmenilo. Odpor, ktorý k nej začal cítiť, bol väčší než láska, ktorú k nej prechovával.
Škoda, že telenovely sú väčšinou o tom, ako podnietiť vášeň namiesto sebaovládania. Že to sa už dnes „nenosí“? Možno aj preto je v láske toľko sklamaní. Neopanovaná vášeň všetko pokazí. Len láska, ktorá vedie k sebaovládaniu, oživuje nežnosť a partnerov k sebe pripútava trvalým putom.

Pane, túžime zachovať si krásu lásky a čistotu našich vzťahov. Prosíme, chráň nás, aby sme sa nehnali do pokušenia, a daj nám silu na zdržanlivosť, aby sme mohli byť šťastní.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi