O VIDITEĽNEJ SVÄTOSTI

Pred šedinami povstaň, starca si ucti a svojho Boha sa boj. Ja som Hospodin. Tretia Mojžišova kniha 19,32

Uvoľnite miesto starším, vyzývajú nápisy v autobuse. A ja mám chuť dopísať tam: Tretia Mojžišova kniha 19,32. Nič nové ani pokrokové sme totiž nevymysleli. Pán Boh nás v tomto tri a pol tisícročia starom texte zaväzuje prejavovať úctu k šedinám.
Ide v ňom však o viac, nielen o to vstať a uvoľniť miesto v preplnenom autobuse. Keď za starých čias vstúpil do miestnosti starec v úctyhodnom veku, mladší povstali, aby mu vyjadrili rešpekt. V rodinách mal najväčšiu autoritu najstarší člen domácnosti a jeho slová sa brali vážne. Tak to funguje v kultúre národov Blízkeho východu dodnes.
Možno poviete, že dnes je iná doba. Žiaľ. Seniori svoje šediny prefarbia a mladí potom ani nevedia, pred kým by mali povstať, aby mu prejavili úctu…
Láskavosť sa patrí prejaviť nielen starčekom, ktorí sú milí a veselí. Oveľa viac ju potrebujú tí, ktorým už zlyháva pamäť alebo ich postupne opúšťajú sily a zdravie. Stáť pri nich a byť im oporou až do konca, to je náš posvätný záväzok. Pán Boh ako Zákonodarca ho podpísal svojím: „Ja som Hospodin.“
Komu z vašich blízkych alebo známych môžete alebo aj máte prejaviť láskavosť a úctu v jeho šedinách? Aj v dnešný deň je na to dobrá príležitosť. Neodkladajme ju.

Pane, prosíme, nauč nás, ako prejaviť láskavosť našim babičkám a deduškom. Daj nám príležitosť a ochotu naplniť aj ich starobu chvíľkami radosti a potešenia.

Stanislav Bielik

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi