A keby som vynaložil na dobročinnosť všetko svoje imanie a keby som vydal svoje telo, aby som bol upálený, a lásky keby som nemal, nič mi to neprospieva. Láska zhovieva, je dobrotivá; láska nezávidí; láska sa nechlúbi, nenadúva sa… Prvý list Korinťanom 13,3-4 (Roh)

Spýtajte sa neveriaceho človeka, aké sú prejavy lásky, a láskavosť asi neuvedie na prvom mieste. A možno ani kresťania to necítia inak, hoci o tom niečo čítali.
Apoštol Pavol ako jednu z prvých charakteristík lásky uvádza práve láskavosť. Je ľahké prejavovať ju? Občas asi áno. Ale keď ide o dlhodobý vzťah a ten druhý si to ani nezaslúži? Nie je jednoduché byť láskavý.
Láskavosť je nesebecké správanie, keď druhému niečo dávam a nežiadam za to nič späť. A keď sa nedočkám ani uznania, ani protislužby, nie som urazený. Bez láskavosti nemôže byť láska zdravá, pretože keď sa dvaja hádajú, kto dáva viac, zo vzťahu sa stáva obchod.
Ako kresťania máme prikázané, aby sme mali radi druhých. Sme schopní zaobchádzať s nimi láskavo? Alebo sa naša láska k nim prejavuje iba tak, že im chceme kázať?

Pane Ježišu, ďakujem Ti, že si nám ukázal, ako má vyzerať láskavosť. Bol si ochotný robiť aj prácu otroka a umyť nohy svojim učeníkom.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi