Ty však odídeš v pokoji k svojim otcom a pochovajú ťa v úctyhodnej starobe. Prvá Mojžišova kniha 15,15

Pán preberá s Abrámom všetky otázky súvisiace s krajinou, ktorú raz dostanú jeho potomkovia. Znovu mu zopakuje, že zomrie, skôr ako k tomu dôjde. Počas rozhovoru Boh prednesie krásne zasľúbenie, ktoré sa týka samotného Abráma. Sľúbi mu, že ho čaká dlhý život a až raz zomrie, bude to „v pokoji“.
Tieto slová som si nikdy predtým nevšímal, pretože smrť nepatrila medzi otázky, ktoré by sa ma osobne dotýkali. Muselo prejsť veľa rokov. Až sa dostavil čas, keď mi moje telo začalo čoraz častejšie pripomínať, že už nie som najmladší a aj mňa raz čaká smrť.
Pri svojej práci sa stretávam aj s ľuďmi, ktorí sú starší ako ja. Často hovoria, že by si priali zomrieť pokojnou smrťou a najlepšie tak, aby nikomu neboli na ťarchu. Ako starnem, začínam si to priať aj ja.
Priznávam, že Abrámovi závidím. Vopred vedel, že jeho smrť príde v požehnanom veku a bude pokojná. Prial by som si mať podobné uistenie, ale Boh zatiaľ mlčí. Napriek tomu verím, že sa postará aj o mňa. Táto viera plní moje vnútro pokojom.

Pane Ježišu, Ty poznáš všetky moje túžby a želania. Poznáš aj moje obavy a strach. Keď sa pozerám do budúcnosti, ďakujem Ti, že môžem mať istotu, že je v Tvojich rukách. Vždy, keď si to uvedomím, naplní ma Tvoj pokoj.

Vlastimil Fürst

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi