Láska sa nespráva neslušne, nehľadá svoj prospech, nerozčuľuje sa, nepočíta krivdy. Prvý list Korinťanom 13,5

Láska je chorá. Možno to nie je len problém dnešných čias, no túžba vlastniť a vychvaľovať sa nebola asi nikdy taká silná. A zasiahnutá je tým aj partnerská láska. Muži sa často správajú majetnícky, hoci aj v našej kultúre vlastniť ženu nemožno.
Láskou sa dnes ospravedlňuje nečestné konanie. Nevera vedie k množstvu klamstiev a klamár sa za ne často ani nehanbí. Keď dôjde k hádke, často obaja partneri sa vydráždia a buď urazene mlčia, alebo si vykričia všetky minulé krivdy…
A najmä – láska sleduje vlastný prospech. Je ľahšie mať rád tých, s ktorými ľahko nájdeme spoločnú reč. Bohatstvo, krása, úspech – to všetko ovplyvňuje, do akej miery máme niekoho radi. Ak na tom staviame vo vzťahu, môže sa skončiť, len čo príde vážna choroba, úraz či obyčajné starnutie.
Podľa Pavla to však nie je láska. Keby ste sa spýtali ľudí, čo si pod ňou predstavujú, asi málokto by ju definoval podobne ako on. Aj preto si myslím, že sa máme ešte veľa čo učiť.
Láska – partnerská, priateľská, akákoľvek – nemá sledovať vlastný zisk, ale to, ako môžem obohatiť druhého človeka. Bez Božej pomoci to nie je vôbec jednoduché.

Pane Ježišu, Ty si nás mal tak veľmi rád, že si nielen nehľadal vlastný prospech, ale dokonca si sám seba zmaril, aby si nás zachránil. Pomáhaj nám, aby sme dokázali mať radi druhých aspoň trochu tak, ako máš rád Ty nás.

Vlastimil Fürst ml.

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi