LÁSKA

Boh povedal: Vezmi svojho jediného syna Izáka, ktorého miluješ, odíď do kraja Mórija a obetuj ho tam ako spaľovanú obetu na vrchu, o ktorom ti poviem. Prvá Mojžišova kniha 22,2

Asi si kladiete otázku, prečo som si vybral na tému lásky práve tento text. Akoby ich v Biblii bolo azda málo. Lenže mal som na to pádny dôvod. Je to vôbec prvá zmienka v Biblii o láske, ktorá sa hebrejsky povie ahava. A všetko prvé býva zvyčajne niečím podstatné.
V tomto roku nás budú v témach našich zamyslení sprevádzať, ako sme už uviedli, biblické vlastnosti. A láska je medzi nimi, samozrejme, na prvom mieste.
V dnešnom citáte môžeme vidieť, že láska nie je len krásny a príjemný pocit zamilovaných. Je to aj vzťah taký charakteristický pre Starú zmluvu – vzťah medzi Otcom (Bohom) a deťmi (ľuďmi). Milujúci otec Abrahám je vzorom lásky, ktorá má obetovať to najvzácnejšie, čo má tu na zemi, kvôli Bohu, ktorý je pre neho cennejší než všetko ostatné. Je pre nás ľudským príkladom toho, čo neskôr urobí Otec, keď posiela svojho Syna na kríž, aby zomrel za ľudí. Boh za nás dal to najcennejšie, čo kedy mal. Priznávam, že dodnes Božiu lásku plne nechápem, aj keď viem, že ma k nej Ježiš Kristus povoláva.

Chcem Ti, Bože, ďakovať za to, že z lásky ku mne si neváhal obetovať to najcennejšie, čo si mal. Vďaka tomu môžem cítiť, koľko pre Teba znamenám. Pomôž mi, prosím, aby som sa naučil rozdávať lásku okolo seba aj tým, ktorí si ju podľa mňa nezaslúžia.

Jiří Pavlán

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi