Sobotná škola na GK 2015

Prvá časť bohoslužby bola venovaná sobotnej škole. Br. Jonathan Kuntaraf predstavil formou interview rôzne zaujímavé misijné projekty realizované prostredníctvom laikov a dobrovoľníkov. Cirkev sa v mnohých krajinách zameriava na pomoc a šírenie evanjelia medzi telesne postihnutými. Rozvíja službu pre nevidiacich a nepočujúcich. Počas GK 2015 je po prvý krát preklad do posunkovej reči prenášaný aj prostredníctvom Hope channel cez internet do celého sveta.

Vznikol web Sharing hope s celosvetovou pôsobnosťou, ktorého cielom je sprístupniť materiály sobotnej školy a ďalšie doplnkové misijné materiály pre mobilné aplikácie, aby sa stali misijným nástrojom v spoločnosti využívajúcej moderné technológie.

Slávnostná bohoslužba prvej konferenčnej soboty.

csm_13741317065_4a90459c7c_k_52dbfbc4f9

Tajomník Generálnej konferencie cirkvi G. T. Ng vyzval vo svojej kázni veriacich k službe a misii. (foto: archív ANN/ A. Oliver)

Počas slávnostnej bohoslužby boli predstavení znovuzvolený predseda GK Ted N. C. Wilson s manželkou, tajomník GK pastor G. T. Ng s manželkou a hospodár pastor Juan R. Prestol-Puesán s manželkou. Požehnanie pre nové vedenie GK vyprosil senior pastor a bývalý predseda severoamerickej divízie cirkvi br. George Brown.

Posolstvo predniesol tajomnik GK br. Ng. Uviedol, že na GK je zúčastnených 168 krajin sveta. Aby sme mohli splniť naše poslanie, najprv potrebujeme pochopiť kto sme. Aby sme pochopili kým sme, musíme najprv pochopiť kto je naším Bohom. Vyzval veriacich na celom svete aby sa rozhodli osobne zapojiť do praktickej služby a misie.

Odpoludnie bolo prezentáciou mnohých misijných projektov ktoré cirkev realizuje prostredníctvom svojich oddelení a inštitúcií. Predseda cirķvi Ted Wilson a viceprezident Michael Rayan predstavili program Reach thr World, ktorý je strategickým plánom cirkvi na nasledujúce roky 2015-2020. Zámerom je zapojenie každého člena cirkvi v súladens jeho osobným obdarovaním. Plán zahŕňa tri oblasti:

  • Reach up to God – osobný duchovný rast založený na štúdiu biblie a rozvoji osobnej spirituality.
  • Reach in with God – budovanie vzťahov a jednoty vo vnútri cirkevného spoločenstva, zapojenie mladých ľudí do života cirkvi.
  • Reach out with God – zapojenie cirkvi do misie a služby spoločnosti. Zameranie na obyvateľov veľkomiest, oblasť okna 10/40, vytváranie podmienok pre zapojenie mladých ľudí do misie…

Viac informácií o misijných projektoch cirkvi nájdete na www.adventistmission.org.

Nemocnica Loma Linda informovala o rozvojovom projekte v Sierra Leone kde lekári dobrovoľníci vedú 2 nemocnice v oblasti, kde vypukla Ebola. V čase epidémie mnohé nemocnice zatvorili, lebo lekári a zdravotníci utiekli. Dobrovoľníčka jednej z našich nemocníc podala svedectvo o ťažkých podmienkach ich práce, keď sa rozhodli, že napriek veľkému nebezpečenstvu ostanú v krajine a budú naďalej pomáhať pacientom v oblasti. Modlíme sa za misionárov, ktorí pracujú vo veľkom nebezpečenstve, aj za tých, ktorí v misii stratili svojich najbližších.

Gary Roberts pilot Adventist aviation service pracuje v Indonezii. Jeho otec zahynul pri leteckej nehode. Robert slúži a pokračuje v leteckej misii svojho otca v Indonézii na podporu misie a služby v odľahlých oblastiach, ktoré bežne nie sú prístupné. V oblasti podporujú dielo priekopníkov globálnej misie, ktorí tu pomáhajú, stavajú modlitebne a šíria evanjelium.

csm_150702kissinger5504_8c7a014477

Znovuzvolený predseda GK CASD Ted N. C. Wilson s manželkou Nancy. (foto: ANN/ J. Kissenger)

Večerný program – správa Severoamerickej divízie (NAD).

Casd v Severnej amerike je zapojená do množstva projektov po celom svete. Podporujú misiu, školstvo, humanitárne projekty, budujú nemocnice, vysielajú dobrovoľníkov, priekopníkov globálnej misie, lekárov, učiteľov…

Správa z únie Blízkeho východu.

Oblasť Blízkeho východu je v súčasnosti časťou sveta, kde je kresťanská misia najťažšia a najnebezpečnejšia. Z videa dokumentujúceho misiu cirkvi v tejto oblasti, sme videli len prvú minútu a potom nasledovala čierna obrazovka s ospravedlnením, „Because of security reasons…“ Pochopili sme, že prezentovať v USA verejne misiu medzi moslimami a ešte v deň nezávislosti by bolo príliš riskantné. Preto ostatné informácie z bezpečnostných dôvodov predniesol zástupca únie. Delegáti z tejto oblasti na pódium nevystúpili, aby sme chránili ich identitu.

Zaujal nás projekt tzv. Valdenských študentov, ktorí podobne ako v stredoveku Valdenskí, odchádzajú do moslimských krajín študovať na tamojšie univerzity so zámerom misijne slúžiť svojim spolužiakom a pedagógom. Je to dobrodružné, možno aj riskantné, ale mladí ľudia sú ochotní do toho ísť.

zo San Antonia informuje delegát a hospodár SZ CASD Stanislav Bielik

Zdieľať tento článok:

Najnovšie články

Odporúčame

  • Inšpiratívne zamyslenie z Biblie
  • Sobotná škola
  • Priamy prenos bohoslužieb
  • Spievajme Hospodinovi